31.7.07

www.punamust.org

teemast reklaam ja tänavakunst. kui sa juhtud tartusse, näiteks rüütli tänavale jalutama, võid tabada majade seintelt alloleva sõnumiga stencil art'i. neid on nii punaseid kui ka mustasid. punamustasid. ja päris palju. kontseptsioon nägi päris karm välja ja mul oli tunne, et tegemist on raudselt a'la Молодежное движение «Наши»'ga. üsna hirm oli, kui lipulause veebiaadressi tulirebasesse toksisin. igasugu asju leiab, kui silmad lahti ilmapeal ringi käia... nii et minge vaadake järgi, saate targemaks kui mina...

30.7.07

cartrain #3 office door dilemma

london, old street, brick lane market. londonimaalt 08.07.07

"councils are very quick to tell you how much graffiti costs but not so quick to tell you how much they get from advertising."
cartrain

righty tighty lefty loosy

ma alati loodan uutes kohtades käies head tänavakunsti tabada. miskit leidsin viljandistki. peatänava äärest, reklaamtahvile spreitud. aga mul on hea meel, et seal seda nii vähe oli. ja igasugu niisama sodimist samuti. sest tänavakunst kuulub ometigi urbanistliku linnakultuuri juurde, kus on kõrged majad ja sekka getorajoone. ja viljandi ei ole selline. vaid on väike armas linn, kus on väiksed armasad majad. aga folk muteerumas toobrifestiks. kahju.

26.7.07

cartrain #2 toast and post

london, old street, brick lane market. londonimaalt 08.07.07

"i don't do any more work in leytonstone because no one pays any attention. i have since moved into brick lane and hackney, where there have been a lot of websites talking about me."
cartrain

cartrain #1 weapon of choice

londonimaa viimaselt retkelt sain päris hea kollektsiooni noort uk tänavakunstnikku cartrain'i. allolev leid esimese päeva õhtul south bank walk'ilt. tegemist on 15 aastase londoni poisiga, kes astub vaikselt banksy sussides. tema töödes on tihti pilamist, satiiri ja asjakohasust viidates tipppoliitikutele (nt george w bush, gordon brown, tony blair...). teine cartrain'i põhiteema on gigantsed rämpstoidu kontorid nagu mc ja kfc.

"i find it very offensive when big companies have big adverts that make you feel small unless you buy their crap"
cartrain


25.7.07

tasumata poliitreklaam, osa 2

tartu saak, botaanikaaia läheduses on arvatud, et elektrikilbi võiks kaunistada neiu edgariga. perekonnapidu missugune.

JÄNKS kui valimisplatvorm

tallinna kaubamaja vastas, projekteerijate maja nuka pealt tabav teos kõikidele jänksi sõpradele. ja võibolla et muudki...

24.7.07

the history of FUCK YOU!

sõrmede näitamise semiootikat tartu botaanikaaia vastas olevalt müürilt. paistab, et tegemist on olnud kopromiteeriva sõnumiga - kui lähemalt vaadata on tekstist saanud kolmanda klassi lünkharjutus. ...aga tõnise anna-liis rääkis nädalavahes plinkplongi murul istudes keskmise sõrme näitamise tekkimislugu. nii et kõik järgnev, mida te kohe lugeda saate on tegelikult folkloor.... olid vist indialased ja indiaanlased. neil olla omavahel mingid kanad kitkuda olnud. indiaanlaste relvaks on teadupärast vibud. vibusid vinnastati keskmise sõrmega, ja et vibunööri tugevam tõmmata oleks, lisati keskmise sõrme kõrval olevale pöidlale lähem sõrm. india sõdalased aga raiusid võimalusel vaenlase kahjutuks tegemise eesmärgil neil keskmised sõrmed maha, et nad vibu enam lasta ei saaks. indiaanlased aga viibutasid ohutus kauguses oma olemasolevaid keskmisi vibutõmbamise sõrmi vaenlaste õrritamiseks - näitamaks, et see neil ikka veel alles on. nii et FUCK YOU! ...on kellelgi parem seletus pakkuda???

23.7.07

tarja halonen on cool

jätkub tartu vaimustus. ülemine šabloonportree saadud toomemäge ületades. järjekordne elektrikilp. alumine sinine kaarsilla nukalt. võib mõelda, et sama autori/kollektiivi töö. signeerige end ometi! ...ma juba alguses vaatasin, et johnny depp, siis oleks saanud kirjutada, kuidas me laupäeva õhtul peale plinkplonki depis peo püsti panime, aga näed nüüd ei saa.


22.7.07

copyright is for losers

nädalavahel plink plongil ja tartu linnapeal kolades sai kaasa päris head tänavakunsti. midagi huvitavat tähelepanemist. näiteks lugupeetud eüs põhjala reisidentsi elektrikilbile, jakobi tänava nurgal, on keegi kasutanud pesuehtsat banksy helikopterite ideed. hüüaks üles ikkagi originaalsusele!

21.7.07

james douglas morrison

jim sai tabatud linnahalli kultuurikatla piirkonnas ringi kolades. lizard king oli tal väljamõeldud müütiline tegelane. alter ego. teine mina. ma täitsa tunnen, et eelmises elus ma võisin jim morrison küll olla. oleksin siis selline noobel tuuslam olnud. ...ja paremini viisi pidanud.

20.7.07

remontika

london, old street, brick lane, 08.07.2007

18.7.07

salaelu siinpool sinimägesid

edastan eksklusiivmaterjali narvast. puhas ja revolutsiooni täis tänavakunst tuleviku ja puškini tänava seintelt. tänavanimed on siin juba omaette huumor niiekhnii. ma arvan, et narva on ainuke koht eestimaal, kus on täiesti legaalselt tänavanimeks tapamaja või siis näiteks 26. juuli tänav. müstika! ...no muidugi, kui see tegelikult ikkagi on eesti. sest näiteks eile leidsin ma narva kindluse hoovis kolades nurga tagant suure lenini kuju...



17.7.07

alessandro volta

kes käib vene tänava otsa oma õlleraha viimas - levist välja siis - on võibolla keldribaari tugimüüril märganud veidi kustuvat pilti kustumatust tegelasest. ise nimetatud kohas küll ei käi, aga juhtusin kord nende müüril istuma ja tabasin björk'i. mul tema uut albumit volta veel pole, aga see on juba pikemat aega mu listis. ilmselt on tegemist tõelise patareiga siis. ...alessandro volta järgi ehk? galvaanielemendi looja ja patarei koostaja... lisaks pidavat björki uuel olema filmis stalker kasutat fjodor tjutchev'i poeem, mis sai espetsiaalselt venekeelest inglisekeelseks tõlgitud. the dull flame of desire.

16.7.07

vinyl junkie

tänavakunsti ka kodumaalt vahelduseks. lauluväljaku väravas paremat kätt on üks putka, kunagi laenutati sealt minu arust rullikaid. nüüd on kuuri aknad valgeks võõbat vineeriga kaet ja keegi on sinna vinüülipea mehe teinud. pole paha. ...lauluväljaku kaar ja ümbrus olid täiesti klaar. respekt! kolasin seal kuu jagu tagasi päris asjalikult. täitsa puhas... sinna niisama sodima minna oleks ka ääretult rumal, aga kui keegi teeks kuhugi nurgale väikse chalice'i ja kirjaks sinna näiteks paar fraasi "minu inimesed" loost, oleks väga tabav. ettekanne laulupeol oli ülivõrdeline. ...vanakooli rahvas oleks ilmselt äärmisel juhul minuga nõus, kui oleks väike ernesaks ;) ...kah võib!

15.7.07

chemical brothers'i uus

juhtusime just parasjagu siis londonis olema, kui chemical brothers oli oma uue plaadi müüki lasknud. loomulikult olid kõik underground'id ja poeaknad reklaami täis. ...mõni sissekanne tagasi ma kirjasin natuke stencil art'ist kui ühest reklaamivormist... londoni tänavate erinevatelt kõnniteedelt võis leida allolevalt pildilt nähtavat sloganit. teadjamad kindlasti logisid välja, et tegemist on CB uue plaadi lipulausega We Are The Night. kavalad! ...uue plaadi cover ja reklaam poe aknal on muuki tehtud fotol 2.
rohtla lunastas omale ühe eksemplari ka virgin megastore'ist. mul oli nii palju teisi lemmikuid, et selleni ma ei jõudnuki, aga £5 eest dig your own hole sai küll koju toodud. kujutad pilti - sa lähed muusikapoodi, mis esiteks asub mitmel korrusel, ja siis seal on kogu maailma hea muusika koos. ma elan külas!


[foto 2 muuki tehtud, pildistamist segas tuuslam]

banksy #2

jajah. jälle banksy. ja jälle rott. ja muidugi old street'ilt. see oli see retk, kui ma otsisin omale netist banksy location map´i ja ma tabasin lõppkokkuvõtes ainult 1 tk banksy't. endalegi üllatuseks, ma ei olnud üldse pettunud, et ma rohkem ei leidnud. juba see 1 tegi mu päeva! teistele huvilistele ja spottijatele soovitan igaljuhul banksy locations and tours raamatut.

"i'd been painting rats for three years before someone said 'that's clever it's an anagram of art' and i had to pretend i'd know that all along"

[banksy, wall and piece, century, uk, 2005]

14.7.07

www.ragevirus.com

tänavakunst kui reklaami üks lahendus. allolevad pildid saadud londoni tänavatelt, jällegi old street'i rikkalikust tänavakunsti kollektsioonist. põnev ja uudne viis reklaamiks. muuk teadis kohe, et tegemist on filmi 28 weeks later´i reklaamiga. ma väga suur ulmefilmi fänn ei ole, nii et ma ei teadnud. aga kui tokisida piltide all kehvasti näha netiaadress tulirebasesse suunatakse sind kohe filmi kodulehele. müstika!
eestis kasutas hansapank seda lahendust väga eduliselt ja revolutsiooniliselt NPNK reklaamiks. väidetavalt anti EKA tudengitele kotiga hunnik raha ja öeldi, et TEHKE MIDAGI! ja siis sündiski rottkoer ja päris palju stencil art'i sealhulgas rottkoer niimõnelegi sillale ja betoonseinale.


[foto 2 muuki tehtud]

13.7.07

broken window theory

põnev teooria banksy raamatust. aknast väljavisatav televiisor leitud old srteet'i kandist. suure tõenäosusega on tegemist banksy ettevõtmisega. sellele oli suht kehv ligi pääseda, et paremini tudeerida, pildistada sai ka ainult aia tagant ja nurga alt.

"criminologists james q wilson and george kelling developed a theory of criminal behaviour in the 1980's that became known as the 'broken window theory'. they argued crime was the inevitable result of disorder and that if a window in a building is smashed but not repaired people walking by will think no-one cares. then more windowa will broken, graffiti will appear and rubish get dumped. the likelihood of serious crime being committed then increases dramatically as neglect becomes visible. the researchers believe there was a direct link between vandalism, street violence and the general decline of society. this theory was the basis of the infamous new york city crime purge of the early nineties and the zero-tolerance attitude to graffiti"
[banksy, wall and piece, century, uk, 2005]

12.7.07

tek 13 #1

midagi uut. tek 13 on UK tänavakunstnik ja freelance designer. allolev teos temalt leitud old street'i kandist londonist. kolasime muukiga old street'il ringi kuniks adrenaliin veel kannatas. ütleme nii, et see piirkond ei sisendanud sinusse just olulisel määral kindlustunnet juurde. kanep oli konstantselt õhus. tõsisõnu võiks selle kohati korrutada isegi kümnega võrreldes baltijaama getot. aga põnevust kui palju. muusjas old street pidavat ka banksy territoorium olema. kuigi mul oli ka banksy location map olemas, siis selle järgi leidsin ma teda ainult 1 tk.

11.7.07

banksy #1

publitseerin uhkusega tänavakunsti kvaliteeti londonist, tabatud thames'i äärest. tegemist originaaltööga mu lemmik tänavakunstnikult, kes on hetkeseisuga siiamaani anonüümseks suutnud jääda. ütleme, et need väiksed hiired on tegelikult käkitegu võrreldes tema ülejäänud mõõtmetelt ja asukohalt kolossaalsete töödega.

10.7.07

the south bank walk

tervitused londonist. ütleme nii et peale paari päeva ringi hulkumist, silmadega mööda majade seinu, betoonaedu ja asfaltit käies, ja mitte tabades ainumatki banksy't, oli selge, et tuleb kõvasti vaeva näha. aga paar päris banksy't sain kätte ja terve hulga väiksemaid kopikaid ka....


4.7.07

riddle me this, riddle me that...

sõidame homme rohtla ja muukiga londonisse. kahtlemata kujuneb sellest minu jaoks väike tänavakunsti reis ka. vähemalt 1 päris banksy tuleb korjata. hetkeseisuga peaks tate'i küljes olema dianast miskit blek'ilt. eufooriaeufooria. 1 gb mälukaart on valmis. ...seniks ma jätan teile arvata, kas allolev tüüp on andy warhol ilma prillideta? george washington?? või mõni muu kuri vanamees ajalooõpikust??? korjatud linnahalli juurest, kultuurikatla lähedalt betoonseinalt


edit: mul endal pole aimugi, kellega tegu. see piinab ja ajab närvi.

3.7.07

aнсип

punk-tüdruk lühikese jala tänavalt, neitsi torni poolses otsas. tegemist päris profesionaalse tööga. tõenäoliselt sama tegelase/tegelaste poolt, kellelt luukere (ühtlasi paiknevad nad ka väga lähestikku). otsemuidugi on kellelgi olnud vajadus sinna sodida.


edit: võiks lausa ju kahtlustada, et andrus ise käis lõunapausil sprei putliga väikestviisi kunsti tegemas. toompää üle aasa ju.

2.7.07

stencil revolution

tuukri tänaval casa studio vastas on keegi teinud arnold rüütlist teostusjoonise ja leidnud, et arnold mõõtude poolest täiesti sobiks. see on peaaegu, et valimisplatvorm ju.


edit: väike do-it-yourself video ka juurde.

1.7.07

joonista siia!

mahalammutatud sakala keskust ümbritseval aiaplangul on peaaegu analoog banksy cut out collection'ist