3.12.10

Lydia Emilie Florentine närused päevad ehk 15,6466

tartu öised seinad. edward von lõngus'e (EvL) tammsaare ja koidula on raudselt eesti tänavakunsti revolutsioon! sellest räägitakse täna... ja räägitakse homme ja üleüleülehomme... täistabamus!

ps. fototöö eest tänab bänksiteaduste instituut kaisat.

10 kommentaari:

ranna ütles ...

mul on selline puht tehniline ja terminoloogiline küsimus. lugesin seda artiklit ka, mis sa siia panid ja ma saan aru, et osad tänavakunstnikud kleebivad oma taieseid seintele, teised kasutavad šabloone ja spreid. aga mis see vahe nagu on, stencliks kutsukse seda sprei värki? a kleebitud taiesed? ja kas tammsaare/koidula on stenclid või liimitud?

tuuslam ütles ...

nii, mu noor tänavakunstisõber, ma pajatan nüüd sulle nii nagu ma lubasin...tõsi. tänavakunst on väga lai maailm ja kasutatakse erinevaid tehnikaid... näiteks need, mida täiendavalt kleebitakse kutsutakse stickeriteks ehk sticker art... kuigi sj võib olla kasutatud shablooni-tehnikat... stenciliks nimetatakse üldiselt mittekleebitavat shablooni ja spreiga tehtud tööd... seda kas von lõnguse tammsaare/koidula on kleebitud või mitte tuleb lähemalt tshekkida... mulle tundub, et ikka puhas stencil ;)

hapnik ütles ...

Käisin lähedalt vaatamas. Stencil ja spray. Kasutatud on mitmeid eri osadest koosnevaid stencileid, näiteks kehad ja näod on eraldi stencilid. Ehk siis, et alguses on tehtud kehad tühjade nägudega ja pärast on koidula ja tammsaare näod peale lastud. Ma nägin neid töid enne fotode pealt ja siis tänaval. Foto pealt tundus kohe, et Tammsaare pea on justkui teisest ooperist. Vaadake seda pilti http://4.bp.blogspot.com/_hdumgPQLYMw/TOvK7NZ2wAI/AAAAAAAAA3Y/LvzAC4gS7r8/s1600/tartu_lutsurms.jpg Läksin koha peale vaatama ja nii ta oli.

Ja peab ütlema, et nii suuremõõtmelise töö kohta jõle peenelt välja lõigatud. Ma ise oleks sada korda rohkem üle jala lasknud :p

p.s. suuremõõtmelisi seinale kleebitavaid varem stenciliga valmis tehtud teoseid nimetatakse mu meelest ka PASTE'ks.

tuuslam ütles ...

kuuled, kaisa! bänsiteaduste haridusosakond on rääkinud ;) ...siinkohal tänud herr hapniku valgustustele :) ...üldiselt mu suur soov on ka von lõnguse koidula/tammsaarega isiklikult tutvuma tulla... aga paraku on tallinnas hetkel drakas dienas (loe hullud päevad, läti keeles. justjust wtf! eksole)...aga true love waits... nii laulis omal heal ajal ka thom yorke ;)

Sirla ütles ...
Autor on selle kommentaari eemaldanud.
Sirla ütles ...

Kui väga täpseks minna, mis pole tegelikult üldse nii vajalik, siis laias laastus kõige levinumad tänavakunsti tehnikad on:
1. stencil ehk trafarett (otse värviga stenciliga seinale)
2. wheatpaste ehk paste-up ehk tapeedikas (enne paberi peale valmis tehtud ja siis tavaliselt tapeediliimiga seinale liimitud. mõned teevad seda vaba käega, mõned stenciliga, mõned prindivad, mida iganes)
3. sticker ehk kleeps (väiksed kleepsukesed, mida tehakse endale terve posu valmis ja suvalisel hetkel kõndides kleebitakse)
4. installatsioonid

ranna ütles ...

ohh, ma tänan nii põhjaliku info eest! olen valgustatud:P

tuuslam ütles ...

valgustatud koidula ja tammsaare poolt... tõeline zen! ;)

hapnik ütles ...

Lähme ikka veel rohkem detailidesse.
Wheat paste peaks mu meelest tähendama ise kokkukeedetud liimi. Seda keedetakse kokku igast taimede jahudest. Wheat - nisu. Aga ka kartulist ja muudest. Pidi olema eriti ilmastikukindel. yo

tuuslam ütles ...

asjaarmastajad vaidlevad. teate mis... selle nimi on KIRG!!! :D